Saltar al contenido

Pedalant a la Secans de la Noguera fas que el territori revisqui!

Esport, natura i territori van de la mà el cap de setmana del 10 i 11 d’abril 2021. La prova vol fomentar el ciclisme de muntanya sense deixar de banda els valors naturals de la zona i les singularitats del territori, a cavall entre la plana de Lleida i el Prepirineu.

L’esport serà el protagonista principal tot el cap de setmana. Els ciclistes podran treure el seu vessant més competitiu amb la Cronoescalada a l’ermita de Cérvoles de dissabte. Per tots aquells que els encanta el BTT i els corriols s’han dissenyat les tres rutes de la Marxa de diumenge. Els ciclistes faran una bona pedalada tot coneixent Algerri, Ivars de Noguera i Os de Balaguer.

La natura conforma un decorat de luxe. Els Secans de la Noguera i els Vessants de la Ribagorçana són els dos espais naturals per on transcorren les proves. La primavera és el moment en què estan en el seu moment àlgid i els sembrats verds converteixen les planes en mars de secà. Les plantes floreixen arreu i el verd brota per tots els racons. Orquídies silvestres, alzines centenàries, arbustos gipsícoles i aromàtiques adaptades a les dures condicions de la zona es fan més visibles amb la floració. Les grans aus com l’àguila o els voltors i les espècies d’aus estepàries com el xoriguer petit que habiten els espais comencen a despertar de l’hivern i ens sobrevolen atentes i expectants.

foto JORDI RULLÓ

El territori és part de la marxa i hi és present. Els noms no són casuals. L’Àguila i la Guineu prenen el nom de les serres per on passen les rutes i La Cérvola el pren l’ermita de Cérvoles, al voltant de la qual es vertebren les rutes. Castells medievals, esglésies romàniques, ermites, antics camins, torres de vigilància de l’època musulmana i murs de pedra seca són algunes de les construccions que veurem passar. Pedalant a la Secans de la Noguera fas que el territori revisqui. Els corriols ens porten a Boix, abandonat arran de la construcció de l’embassament de Santa Anna. La Figuera, un petit llogarret deshabitat torna a tenir visitants per un dia. El pas de les bicis ajudarà a fer que el camí Vell de Cérvoles, recuperat fa poc, es mantingui en el temps.

Pedalar a la Secans de la Noguera no només és una manera de fer esport i salut sinó que és una manera de mantenir viu un territori i uns espais naturals fràgils donant a conèixer la singularitat de les espècies que el caracteritzen.

foto JORDI RULLÓ