Saltar al contenido

MARXA SECANS DE LA NOGUERA:  ESPORT, NATURA I MEMÒRIA

La Marxa Secans de la Noguera celebra el pròxim 7 d’abril el 5è aniversari. Vam iniciar aquest projecte des del nostre petit club esportiu d’Algerri l’any 2019, i malgrat la parada obligatòria per la covid, arribem a la cinquena edició amb les mateixes ganes que el primer dia.

Des del primer moment hem volgut promoure l’esport i l’activitat saludable entre totes i tots els que ens visiteu. Tenim uns espais naturals ideals per la pràctica de la BTT i això ens anima a dibuixar diferents rutes per donar-los a conèixer. Els nostres petits pobles estan en un territori viu, entre serres i barrancs. Un territori que també té racons oblidats i pobles deshabitats que no volem que desapareguin de la memòria de la gent.

La Secans és ESPORT perquè volem fomentar-lo entre el màxim nombre de persones. Pels que gaudeixen en BTT hem preparat 3 rutes de diversa dificultat. Amb aquests nivells pretenem que tothom hi tingui cabuda: els més entrenats, les que no tenen por, els més novells, les que només surten a fer una volta o totes les famílies que volen animar als més menuts a pedalar. Des d’enguany, pels que roden el món amb la Gravel, la Secans ofereix una ruta per a bicicletes gravel per gaudir els contrastos de la Noguera passant per camins ramaders i agrícoles.

La Secans és NATURA perquè transita per 2 espais naturals d’una gran bellesa i fragilitat a la vegada. Les comunitats de flora i fauna que hi conviuen es fan un lloc entre els turons de guixos i les serres de roques calcàries. L’espai Secans de la Noguera, al sud-oest de la Noguera, el conformen un mosaic de camps de sembrat entre turons i bancals d’oliveres i ametllers que es dibuixen entre les serres i aprofiten tots els racons de cada vall. L’espai Vessants de la Noguera Ribagorçana ens regala una bellesa espectacular. És un terreny abrupte format per altes serres, penya-segats i barrancs. Els vessants catalans de les serres porten les aigües de la pluja a l’embassament de Santa Anna.

La Secans és d’un territori fràgil i moltes vegades oblidat. Un territori de secà que ha fet adaptar als seus habitants a unes condicions hostils moltes vegades. La Secans és MEMÒRIA perquè no volem que caigui en l’oblit la història dels pobles i de les persones que fa uns anys van habitar algunes de les zones per on ara gaudim en bicicleta. Tracem les rutes per antics camins que els habitants de Boix i de Tragó van deixar de fer servir quan van deixar el seu territori. Algunes rutes com La Guineu, l’Àguila i la Montdeví agafen el nom de les serres més properes. La Cérvola pren el nom de l’ermita de Cérvoles, punt de referència per la pràctica de la BTT. Amb aquest petit gest pretenem que el nom de les serres i dels pobles que un dia van ser, continuin a la boca de les persones i no caiguin en l’oblit.

El proper 7 d’abril és un dia perquè tots aquells amants de la natura i l’esport vinguin a compartir experiències sobre la bici. Un dia d’oci i esport on corredors i espectadors es retrobin un any més i omplin les petites places i carrers d’Algerri.